2007. október 12., péntek

Politizáljunk?

Egy tegnapi meglepő témafelvetés nyomán szeretném leírni pár gondolatomat az aikido politikát illetően.

Igen, ilyen is van: Aikido politika. Mert itt is vannak szervezetek, meg vezetők, meg tagok, vélt és valós hatalmak, talán még pénz is, amin lehet veszekedni, versengeni, miatta egymást lejáratni, vagy el nem ismerni. Ami vicces (illetve többek számára ijesztő) hogy ezt a politikát az általunk tisztelt és sokszor példaképnek tartott vezetők művelik és vonják be sokszor tanítványaikat is. Persze korántsem mindannyian és ez remélem, így is marad. Akit érdekel a téma, utánanézhet - ha akar. De vajon érdemes-e ilyesmivel foglalkozni?

Mindenképpen fontosnak tartom, hogy előbb-utóbb utánanézz annak, hogy amit tanulsz, azt kitől tanulod és ő kitől tanulta, annak ki volt a tanítója, stb. Ha iskolád nem csak egy technikai vonalat képvisel, de létezik valamilyen szervezet is mögötte, annak is nézz utána. A kérdést nem kell siettetni, de elhallgatni sem szabad. A ki nem mondott kérdés egyenlő a kétellyel. És a kételyeket tisztázni kell.

Amit viszont ajánlok, sőt kérek, hogy próbálj minél hitelesebb forrásból érdeklődni és akár több helyről is egyszerre. Ne vegyél készpénznek semmit, gondold át és nyugodtan alakíts saját véleményt a szerzett információk alapján. Egy valamit viszont ne felejts el: a szervezetek elvileg azért léteznek, hogy az aikido tanításait, O-Sensei örökségét segítsenek fenntartani, terjeszteni. Azaz minden szervezetben léteznie kell egy erős technikai vezetésnek is. A szervezetek nem önmagukért vannak, hanem egy technikai vonal világi támogatása céljából. Nem a szervezetek határozzák meg a technikákat, a formákat, hanem a technikai vezetők. Te nem politizálni lépsz fel a tatamira, hanem gyakorolni. Ha csak edzeni akarsz, akkor a technikai tanítóidat nézd és kövesd. Azokat, akik veled gyakorolnak, akik a hétvégi, vagy nyári kurzusok edzéseit vezetik.

Igazi aikido pedig nem létezik. Illetve az igazi aikido O-Sensei aikidoja volt. De ő már meghalt. Ami maradt, az a néhány - még élő - tanítványa, azok tanítványai és az általuk kialakított oktatási rendszerek, nemegyszer saját névvel, amik meglepő módon annyi mindenben különböznek egymástól. Mégis ugyanonnan származnak, ugyanazt képviselik. A te legfontosabb dolgod, hogy attól tanulj, aki a legközelebb áll hozzád. Gyarapítsd a tudásod és fejlődésed közben egyre távolabbra is tudsz majd figyelni. Először a tanítód tanítóinak technikáját, aztán a vonalvezetőd mozgását fogod egyre jobban érteni. Később képes leszel a saját technikai vonaladat egy másik vonallal összehasonlítani. Rájössz, hogy több a hasonlóság, mint a különbség, majd arra is, hogy miért is különböznek egymástól.

És mire ide eljutsz, vagy képes leszel felülemelkedni a technikai vonalakat magába ölelő szervezetek politikai vetélkedésén, vagy te is egy leszel a rossz technikájú, de annál jobb szakértői szemmel megáldott politikusoknak, akiknek már csak ez maradt.

Mert van, aki gyakorol és van, aki csak beszél róla. Én jó tanulást kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a személyesen elmondott és az itt leírt szavaidat, megerősítette bennem az eddig kialakított gondolataimat.
    Így hogy kicsit tisztább a kép erről a dologról, nagyobb örömmel és még nagyobb mosollyal "lépek fel a tatamira" gyakorolni ;)

    VálaszTörlés