2014. július 9., szerda

Hát levizsgáztál? Gratulálok!

A fonyódi edzőtáborban többen sikeres vizsgát tettetek új kyu- és dan fokozatokra is. Először is szeretnék gratulálni minden vizsgázónak. Több hónapnyi, több évnyi munka van a fokozatok mögött, amire mindenki büszke lehet.



A Kokoro Aikido Klubból a következők kaptak új fokozatot:
  • Eberhardt Gábor, 3. dan
  • Éles Attila, 2. dan
  • Deák Zsolt, 1. dan
  • Bolvári Attila, 1. kyu
  • Raffai Zoltán, 6. kyu

Egy vizsga mindig lezár egy szakaszt az Úton, de egyben nyit is egy újat. Pont mint egy Torii. Fontos megérteni, hogy ezek a kapuk nem arra vannak, hogy felmásszunk rájuk és megpihenjünk rajtuk, vagy alattuk. Útjelzők csupán, amin áthaladva nyugtázhatod, hogy hol tartasz éppen a fejlődésben és megnézheted, hogy merre haladsz.

A vizsgával új fokozatot kaptál, ami nem csak egy új rang, ami egyre több jogot biztosít számodra az Aikidós társadalomban, de egyre több a kötelesség és a felelősség is, ami ezzel jár. A kyu és dan fokozatok nem gyűjtendő plecsnik. A fokozatodat innentől minden egyes edzésen meg kell tudnod védeni.

Minél magasabb a fokozatod, annál jobb példát kell mutatnod a többieknek és a "külsősöknek" is. Egyre többen fognak téged figyelni, utánozni, kérdezni. Egyre keményebben és gyorsabban fognak támadni és eldobni. Ez nagy megtiszteltetés és komoly felelősséggel jár. A mozgásodnak egyre tisztábbnak, a technikáidnak egyre hatékonyabbnak kell lennie. Te mutatod meg a kezdőbbeknek azt is, hogy hogyan viselkedünk a dojoban, hogyan támadunk (és esünk) hatékonyan. Neked kell a legtöbb edzésen és rendezvényen részt venned, neked kell a legtöbb- és legnagyobb partnerrel dolgoznod, a legjobban megizzadnod.

Neked kell a legtöbbet segítened az események szervezésében és lebonyolításában. Utasból és nézőből egyre inkább szereplővé és később vezetővé válsz majd.

Ez, és csak ez biztosítja az Aikido és a technikai szervezeted fennmaradását és fejlődését. Enélkül csak létszám leszel egy statisztikában, holt teher.

Fontos, hogy ezt megértsd és elfogadd. Enélkül a diplomád, a hakamád, a fekete öved egyre kevesebbet ér. És az enyém is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése