2018. január 18., csütörtök

Elindult a II. Kokoro Kangeiko 10 napos kihívás

Aki követ minket a Facebook-on, vagy figyelemmel kíséri a naptárunkat, az tudja, hogy idén is megrendezzük a téli 10 napos kihívásunkat. Ez idő alatt úgy szervezzük az életünket, hogy minden nap részt tudjunk venni legalább egy Aikido edzésen.



Kihívás ez azoknak, akik amúgy hetente csak 2-3 edzésen vesznek részt és most nem csak arról van szó, hogy fizikailag megterhelő lehet egy ilyen intenzívebb időszak és kevesebb idő van a regenerációra, hanem a heti- és napirendet is át kell szervezni ahhoz, hogy beleférjen a munka, a tanulás és a család mellett a gyakorlásra szánt idő. A legjobban azokat becsülöm ilyenkor, akiknek szoros időbeosztása, fárasztó munkája van - és szerető családja, akik hazavárják minden nap és mégis meg tudják oldani, hogy minden nap ott legyenek az edzésen, miközben helyt állnak életük egyéb területein is.

Nobuyoshi Tamura sensei-től hallottam, hogy ő sokszor jobban értékeli azokat a tanítványait, akik felelős pozícióban dolgoznak hétköznap, családjuk van és emellett jutnak az Aikido-ban is egyre magasabb szintre, mint azokat, akik család és világi élet nélkül teszik ugyanezt. Mert az Aikido nem csak a technikák gyakorlása és nem kizárólag aszketizmus, hanem békés konfliktuskezelés és problémamegoldás is a tatamin és a mindennapi életben. Annak módja, hogy finom mozdulatokkal találjunk utat az ellenállást megkerülve, vagy akár segítséggé alakítva. Aki az Aikidóval jobbá teszi a hétköznapi életét, az komolyabb kihívást teljesít, mint aki teljesen az Aikidóra cseréli az addigi életét. Utóbbi persze szintén komoly döntés következménye és egyáltalán nem lebecsülendő.

Egy ilyen időszak kihívás nekem, mint szervezőnek is, mert a magyar Aikido klubok többségéhez hasonlóan nem olyan teremben edzünk, ami bármelyik nap rendelkezésre áll. Ezért is rendezzük ezt a 10 napot három különböző helyszínen, változó időpontokban. Persze ez a probléma máshonnan nézve érdekessé is teszi a sorozatot, hiszen minden helyen kicsit más társaság csatlakozik a kihívás teljesítőihez - akik csak a hétköznapi edzéseikre állnak épp be, vagy a havi Kokoro Találkozó miatt tartanak velünk szombaton. Mindig örülök, ha olyanokkal is gyakorolhatok, akikkel máskor nem, vagy csak ritkán, annak meg különösen, ha a másik edzés tanára nem én vagyok. Ez a változatos helyzet ébren tart, mint gyakorlót és mint tanárt is. Amiről azt hittem, hogy értem, arról kiderül, hogy még mindig van mit dolgozni rajta, amiről azt hittem, hogy érthető, azt újra át kell gondolnom, hogy megfelelően át tudjam adni azoknak is, akik az előzményeket kevésbé ismerik.

Az életünk tele van kihívásokkal, de nem mindegyiket választjuk magunknak közvetlen döntéssel, sokat a sors kényszerít ránk. Ez az edzéssorozat és a benne rejlő kihívások viszont tiszta helyzetet teremtenek, itt valóban mi vállaljuk fel a vele járó kihívásokat és emiatt az eredmény is jobban mutatja a valódi teljesítményt és a hozzáállást a szokatlan és embert próbáló helyzetekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése