2018. június 5., kedd

Tavaszi beszámoló, nyári tervek

A tavaszi szünet óta történt egy, s más a klub életében.

Rékai Gábor (5. dan) mára közel állandó vendég-oktatója a Kokoro Találkozóknak
Folytattuk a havi Kokoro Találkozókat, ahol egy-egy szombat délelőttre különböző klubokból és szervezetekből összeállunk mi, akiknek az Aikido több, mint hétköznapi testmozgás és egy-egy témához kapcsolódóan találunk ki érdekes gyakorlatokat, időnként a tradicionális módszerek határait súrolva, mégis azokat tiszteletben tartva.


Stephane Benedetti Shihan táborában Bécsben
Áprilisban Bécsben jártunk Stephane Benedetti (7. dan) shihan hétvégi kurzusán. Benedetti Sensei-t legtöbben Nobuyoshi Tamura Sensei, Az Aikido átadása és etikettje című könyvének szerkesztőjeként ismerik, illetve a könyv illusztrációinak is ő volt az egyik modellje. Mondhatjuk, hogy közvetve, vagy közvetlenül, de sokan tőle tanultak meg hakamát és gi-t hajtogatni, felállni és leülni.
Tamura Sensei-jel a tatamin eltöltött évein kívül sokat élt Japánban, ahol többek között Hirokazu Kobayashi Sensei-jel is dolgozott Oszakában.
Az Aikido-t a test hatékony és természet törvényeire alapuló használata révén közelíti meg, kiemelt figyelmet fordít a stabil, mégis könnyed tartásokra, a helyes távolságra és a pontosságra. A módszerét viccesen "tudományos lustaságnak" hívja, de külön felhívja a figyelmet, hogy ez nem trehány lustaság, hanem egy nagyon is precíz és odafigyelést igényelő módja annak. Személyisége laza és könnyed, már-már nyers, bárkit könnyedén zavarba hoz a társalgási stílusával. Az edzésein gyakran alkalmaz szokatlan eszközöket demonstrációs célokra, ami az első meghökkenések után rendkívül szórakoztató és hasznos is. Összességében nagyon szórakoztató és inspiráló táboron vettünk részt, jó pár kidolgozandó ötletet hoztam haza magammal a hétvégéről.

Yoshimitsu Yamada (8. dan) Shihan táborában Krakkóban
Májusban régóta várt eseményen vettünk részt. Yoshimitsu Yamada shihan ebben az évben a szokásosnál kevesebb alkalommal utazik Európába és kevés kivétellel nem a korábban megszokott állomásait (Barcelona, Luxemburg, Brüsszel, Parma, stb.) látogatja végig, hanem például 5 év után újra Krakkóban tartott hétvégi kurzust. Tavaly október óta most találkoztunk először a USAF és a Sansuikai - idén 80. évét betöltő - vezetőjével, Ueshiba Morihei O-Sensei egyik utolsó élő tanítványával.

Yamada Sensei születésnapi tortája a krakkói vacsorán
A tábor nagyon jó hangulatú volt, közel 200 résztvevő gyakorolt intenzíven a létszámot épp hogy elbíró szőnyegméret- és a nyárias meleg ellenére. Yamada Sensei-t edzésein a Sansuikai két újonnan kinevezett shihanja váltotta: Peter Van Marcke (6. dan) sensei, az Antwerpen Aikikai vezetője zárta a szombati napot és Jochen Maier (6. dan) sensei, a Rosenheim-i Shusoku dojo vezetője és a Bernau-i táborok szervezője kezdett vasárnap reggel. Jochen Sensei sokaknak régi ismerős Magyarországon is. A régi Aikidósok Tamura Sensei tanítványainak köréből ismerhették, de az utóbbi időben a Sansuikai instruktoraként volt vendég hazánkban, legutóbb tavaly novemberben találkoztunk vele Pécsett.

Peter Van Marcke (6. dan) shihannal Yamada Sensei krakkói táborában
Peter Sensei a néhai Seichii Sugano Sensei tanítványa volt. Inkább azok ismerhetik, akik Magyarországtól nyugatabbra rendezett táborokon is részt szoktak venni, tudomásom szerint Magyarországon még nem tartott edzést. Nagyon csendes, higgadt személyiség, a mozgása ennek megfelelően tiszta, pontos és hatékony. Yamada Sensei köreiben nem feltűnő, de hazánkban azért ritka az olyan 5-6. danos mester, mint ő, aki fitten és könnyedén ukézik nem csak az edzésvezető Yamada Sensei-nek, de az alacsonyabb fokozatú gyakorlópartnereknek is. Számomra ez a fajta alázat az Aikido és a Keiko iránt példaértékű.

Ewa és Kuba a Kokoro Aikido Budapest edzésén
Pár héttel a tábor előtt kedves barátokat is vendégül láthattunk Szemere utcai edzésünkön: Ewa és Kuba látogattak meg bennünket Krakkóból budapesti nyaralásuk alatt, hogy a tatamin is eltöltsenek egy kis időt a városnézés mellett. Reméljük, jól érezték magukat nálunk.

Pár szót említenék a közeljövőről is.
Idén sikerült elintézni, hogy az idény egészen június végéig tart a Szemere utcában. Ez azt jelenti, hogy szeptember előtt az utolsó edzésünk június 28-án, csütörtökön lesz. Mivel a tetőtérben egyre melegebb van és nem célom senkit az ájulásig hajtani, mostantól minden edzésen fogunk eszközzel is gyakorolni, ami fizikailag kevésbé lesz megterhelő a megszokotthoz képest. Az idényt egy extra Kokoro Találkozóval zárjuk le, amit június 30-án tartunk a Kinizsi utcában. Azért extra, mert a 2017-es évzáró alkalomhoz hasonlóan most is egész naposra szervezem az eseményt. Délelőtt 10:00-től 1+1, majd 15:00-től is 1+1 órát edzünk majd, a két edzés között pedig elmehetünk egy közös ebédre a környékre. Az eseményt hamarosan meghirdetem a Facebook oldalunkon és a Kokoro Naptárba is bekerül.

A nyári edzések szervezése még folyamatban van. Ahogy most látom a helyzetet, júliusban hetente két alkalommal tudunk találkozni 90 percre szabadtéri eszközös és pusztakezes gyakorlásra, hacsak nem ugrik az ölünkbe addig egy terem, amit júliusban bérelhetünk. Az augusztusi időszakban esetleg alkalmanként tudunk összeállni, de ezt teljesen ad-hoc módon fogjuk megszervezni a Facebook és a levlistánk segítségével.

Yamada Sensei megnyitja a krakkói tábort
Kísérjétek figyelemmel a magyarországi és az európai Aikidós naptárakat, mert lesz több olyan nyári program, amire 1-1 napra, vagy akár hosszabb időre érdemes ellátogatni. Minden Kokoro tagot arra bátorítok, hogy tágítsa látókörét és ha színvonalas Aikido programot talál, akkor bátran csatlakozzon és ossza meg a többiekkel is.

Találkozunk a júniusi edzéseken. Mindenkinek kellemes nyarat és hasznosan eltöltött időt kívánok!

UPDATE: Nyári edzések a Margitszigeten lesznek hétfői és csütörtöki napokon 18:00 órától. Itt tudsz jelentkezni az egyes alkalmakra: https://doodle.com/poll/m6rdnid5ti4e6zcx
Régi szokás szerint 4 fős létszámtól tartom meg az aznapi edzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése