2009. február 13., péntek

Jótanácsok aikido kurzus esetére :)

A héten már beszéltünk pár szóban róla, de biztos érdemes írásban is összefoglalni, hogy hogyan illik viselkedni egy aikido kurzuson.

Alapjában véve elég általános szabályok vannak, amiket a hétköznapi életben is érdemes tartani, de van pár olyan, amire inkább csak a harcművészetek világában figyelünk jobban. A minden edzésre vonatkozó szabályokat egyszer már összeállította Matkó Péter is, az alábbiak erre épülnek és valószínűleg sok közös rész is lesz bennük.


Legyél ott időben! Legyen tiszta és sérülésmentes a ruhád, ápolt a külsőd, legyen ott minden szükséges felszerelésed! Sérült, repedt, szálkás eszközt ne hozz az edzésre, mert balesetveszélyes! Figyelj az edzésvezetőre és hallgass a haladóbbakra! Legyél nyitott, tisztelettudó! Keveset beszélj edzés közben, ha egyáltalán! Igyekezz a legjobb formádat hozni, figyelj minden apróságra és utánozd a látottakat! Dolgozz minél többet idegenekkel, főleg a hakamásokkal! A klubtársaiddal tudsz otthon is edzeni. Sok barátot és érdekes tapasztalatot lehet így szerezni. Az emberek különbözőek és az Aikidohoz is különbözően állnak hozzá. Érdemes minél többet megismerni közülük.

Technika bemutatása közben mindig úgy helyezkedj, hogy a lehető legjobban láss, de mégse zavard se a technika bemutatóit, sem a többi nézőt a megfigyelésben! Ha az első sorba kerülsz, ülj seizába! A második sorban már átülhetsz törökülésbe, majd hátrébb féltérden is állhatsz, még hátrébb pedig állva is nézheted a bemutatást.

A tatamin, sőt ha lehet akkor az egész teremben ne egyél és ne igyál! A telefonod legyen lehalkítva! Ha sérülés, vagy egyéb probléma miatt ki kell állnod, tedd meg feltűnésmentesen és ha készen állsz ugyanígy csatlakozz újra az edzéshez.

A létszám miatt kicsi az esélye, de előfordulhat, hogy fogunk eszközt is használni. Az eszközeidet készítsd ki edzés előtt, ne akkor bontogasd, amikor szükség van rájuk. Jelöld meg az eszköztartódat és az eszközeidet is, hogy edzés után megtaláld őket, ugyanis amikor letesszük őket, akkor nem rakjuk vissza a helyére, hanem csak kirakjuk a tatami szélére, így könnyen összekeverednek.

Ahogy edzésen, itt is tartani kell a tiszteletadás formáit. A magasabb fokozatú felé mindig picit előbb kell meghajolni és picit később kell felegyenesedni. Igyekezz elkerülni a baleseteket. Sűrűn leszünk, így nagyon kell figyelned, hogy hova dobod a partnered és arra is, hogy te hova esel, hova lépsz. Ha valami nem megy, nem működik, ne keseredj el és ne is bosszantsd fel magad. Az edzés azért van, hogy tanuljunk és gyakoroljunk, nem azért, hogy mindenáron megdobáljuk egymást. Ha kérdések merülnek fel benned, próbáld megtalálni magad a választ és ha nem sikerül ott helyben, jegyezd meg és a hétköznapi edzéseken majd felvetheted őket.

A szervezők kéréseire, bejelentéseire figyelj oda és kövesd őket. Segíts nekik, hogy a rendezvény zökkenőmentesen haladhasson. A jegyedet vidd ki magaddal akkor is, ha csak inni, vagy vécére mész ki és kérésre mindig mutasd fel befelé jövet. Ha van már tagkönyved, hozd magaddal! Lesz lehetőség a kurzust bejegyeztetni az edzőtáborok közé. Később szép emlék lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése