2015. február 10., kedd

Hogyan kezdjek Aikidózni?


Biztosan sokan vannak, akik egy ideje tervezik, hogy elkezdenek valamilyen harcművészetet gyakorolni. Mindenki mást keres a gyakorlásban és ezért különböző formáit találja szimpatikusnak. Az alábbi írással azoknak szeretnék segíteni, akik nem tudják, hogyan érdemes belefogni, mire érdemes odafigyelni, amikor klubot választunk.



Az első és legfontosabb dolog, hogy olyan harcművészeti ágat válassz magadnak, ami a testi és lelki beállítottságodnak megfelel, vagy épp azt képviseli, amire vágysz, amit el akarsz érni.

Vannak olyan ágak, amik a kemény fizikai kontaktusra, a küzdelmi gyakorlatokra helyeznek hangsúlyt, másokban nagyobb arányú a partner nélküli, vagy épp fizikai kontaktus nélküli gyakorlás. Van, ahol a fogások és dobások, esetleg a földharc vannak többségben, máshol az ütések és rúgások. Megint máshol csak eszközzel gyakorolnak, mint kard, kés, vagy bot és egyéb szerszámok.


Az Aikido egy modern és a fenti szempontok alapján komplex, de elég kiegyensúlyozott gyakorlási forma. Szabad küzdelem ugyan minimális mértékben van jelen az edzéseken, de a gyakorlás közben nagy szabadságot kapnak a haladóbb tanulók, mivel nekik már csak az alapelveket kell tartaniuk, a formát maguk választják, alakítják a szituációhoz. Ütések, rúgások jelen vannak, de nem ezek bevitele az elsődleges célja a gyakorlatoknak. A gurulásokat és az eszközös gyakorlatok egy részét egyedül végezzük, de jellemzőbb a páros, vagy épp csoportos, többtámadós szituáció.

Aikido és Aikido között is létezik azonban különbség. Vannak helyek, ahol szinte teljesen eltűntek az eszközös gyakorlatok, máshol a kemény fizikai kontaktus és az önvédelmi értékek vannak előtérben, megint máshol a gyakorlás közbeni tudatállapot és a spirituális háttér kap komolyabb hangsúlyt. Van, ahol pörögnek egész edzésen, máshol elemzősebb, testileg kevésbé fárasztó a gyakorlás.


Ha valaki helyszín és időpont alapján - mert általában ez az elsődleges választási szempont - kiválasztott egy Aikido klubot, először érdemes megnéznie egy edzést elejétől a végéig. Nálunk, a Kokoro Aikido Klubban szabadon megtekinthetők és kipróbálhatók a foglalkozások, de van olyan hely, ahol erre külön alkalmat kell megbeszélni az edzések vezetőjével, emiatt javasolt az első látogatás előtt egy telefonos, vagy email egyeztetés a klub képviselőjével.

Az edzésre kezdés előtt pár perccel illik megérkezni, mivel edzés közben a vezetőnek a csoporttal kell foglalkoznia és nem biztos, hogy ki tud állni válaszolni az esetleges kérdésekre. Erre általában az edzés előtt és utána van lehetőség. Ha teheted, nézd végig a teljes edzést, mert az több blokkból áll és jó tudni, hogy mire kell majd számítanod.

Én azt szoktam javasolni a telefonos érdeklődőknek, hogy álljanak be egyből, mert belülről sokkal többet lehet megtapasztalni, de könnyen elfogadom, ha valaki először csak nézni szeretné az egészet.
Ilyenkor végig maradj csöndben, és ha véletlenül korábban kell távoznod, azt kevés feltűnéssel tedd és biccents oda az edzésvezetőnek, megköszönve a lehetőséget.


Az edzések alatt figyeld meg, hogy milyen az edzés felépítése, milyen a társaság és az edzésvezető személyisége. Mivel a klubok nagy része kisebb-nagyobb közösségként is funkcionál, fontos, hogy olyat válassz, amibe könnyen be tudsz majd csatlakozni. Nézd meg, mennyire tiszták a mozdulatok, mennyire világosak a magyarázatok. Van, ahol egyáltalán nem magyaráznak, bár ez idehaza elég ritka, de ott a bemutatásnak kell nagyon tisztának és követhetőnek lennie. Neked kell eldöntened, hogy milyen oktatási mód felel meg a tanulási képességeidnek.

Edzés után - amikor a vezető már ráér - udvariasan tedd fel az esetleges kérdéseidet és egyezzetek meg a következő lépésekben - főleg, ha úgy döntöttél, hogy csatlakozol a csoporthoz. Ne - ismétlem - ne mondj olyat az edzésvezetőnek, hogy még elmész pár helyre és azután majd eldöntöd, hogy melyik tetszik neked. Én személy szerint ilyenkor azt szoktam mondani, hogy rendben, menjél máshova, mert láthatóan nem ez a te klubod.


A klubválasztás kicsit szerelem első látásra. Tudni fogod, hogy megérkeztél és nem kell tovább keresgélned. Ha pedig mégsem tudsz még dönteni, akkor is elég udvariasan megköszönnöd, hogy megnézhetted, vagy kipróbálhattad a tanításokat és ezután távozni. Anélkül is megnézhetsz más csoportokat, edzőket, hogy azt éreztetnéd velük, hogy versenyben vannak azért, hogy téged taníthassanak. Az Aikido klasszikus japán harcművészetekből vált modern formává, a gyökerei a kifinomult udvariassági szabályokat is tartalmazzák és ezekben nem javasolt egy oktatót nyíltan ilyen helyzetbe hozni.


Ha esetleg van rá lehetőséged, nyugodtan kérdezz az edzés résztvevőitől is az edzés után, ez alapján megismered őket is és megtudhatod a véleményüket az edzés vezetőjéről, vagy az Aikidóról.

Igyekezz olyan helyet találni, ahol az időpontok számodra rendszeresen megfelelnek, azaz nem csak heti egy alkalommal, vagy még annyiszor sem tudsz járni. Bár az Aikido klubok nagy része nem kötött tematika szerint dolgozik és ezért nem létezik olyan, hogy valaki lemarad a "tanmenetről", a saját érdeked, hogy rendszeresen tudj gyakorolni, így a saját tempódban ugyan, de egyenletes lesz a fejlődésed.

Sok szerencsét a kezdéshez! Ha a fentiek alapján szeretnéd megnézni, vagy kipróbálni az edzéseinket, szívesen látunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése