2015. március 19., csütörtök

Az önvédelemről

Az alábbi írást Kovácsházi Attila készítette, fogadjátok szeretettel:

Barátaim,

Az elmúlt időszakban jóval érzékenyebb és együttérzőbb vagyok, valószínűleg az apaság miatt. :­)
A nemrég gólyatáborban történt nemi erőszak engem is nagyon megviselt és úgy gondoltam, nem hagyom annyiban, ha piciben is, de megpróbálok tenni valamit.


És akkor írtam ezt:
Áldozattá válni, egyike azoknak a dolgoknak, amitől mindenki retteg, főleg ha erőszaktevőkkel szemben történik mindez.
Srác koromban többször keveredtem bajba, de volt egy nagyon ijesztő eset, amikor is egy korábban már a bizalmamba férkőzött férfi megpróbált szexuálisan is zaklatni. Sok év telt el mire az egészet a helyére tettem, azóta felnőttem, megerősödtem, de a tizenéves önmagam nagyon sokat rettegett és félt a kiszolgáltatottságtól hosszú éveken keresztül.
Azóta is sokat gondolkozom, hogyan lehetne mindezt elkerülni, vagy csökkenteni annak az esélyét, hogy a támadások áldozatai valóban el is szenvedjék az erőszakot. Természetesen mindig van olyan, hogy megtörténik a legrosszabb, de mindig van egy "mi lett volna, ha...".

A munkahelyemen a kolléganőim a félelmeikről beszéltek és arról, hogy ők igazából nagyon keveset tehetnek egy ilyen helyzetben. Igyekeztem röviden demonstrálni, hogy mire figyeljenek, mivel tudnak leginkább kiszabadulni a fogásokból, ami bár nagy harcértékkel nem jár egy küzdelemben, de mondjuk egy sikátorból kijutni, 1­-2 perc előnyt szerezni és közben segítséget kérni, a támadót elbizonytalanítani lehetséges. Fontos, hogy a nem képzett, pusztán kedvtelésből erőszakoskodó szinte 100%­-ban eltántorítható a céljától, mivel nem tudja mire számíthat. 
Két dolog, amit egy ilyen rövid demonstráció után mondani szoktak: 
1. "Jó-­jó, de te már évek óta ezt csinálod" stb. - ­IGEN, de NEM - 6 hónap bármilyen küzdősportból vagy harcművészetből olyan alapot adhat, amivel az ember egy támadást a helyén tud kezelni. 
2. "Te férfi vagy és sokkal erősebb" stb. ­ IGEN férfi, de az erő nagyon sok esetben szinte semmit sem számít (kipróbáltam, a legerősebb barátom szorításaiból is szinte könnyedén ki tudtam jönni). A szabadulás technika, egy jól irányzott ütés szintén technika persze számíthat a fizikai erő is, de attól függ mi a cél.

Ezzel a pár sorral csupán arra szeretnék buzdítani mindenkit, hogy foglalkozzon egy kicsit magával és áldozzon egy pár hónapot arra, hogy megtanuljon néhány „trükköt” a biztonsága érdekében.
Szívesen segítek megbízható helyet találni, ajánlok mestereket, edzőtermeket esetleg segítek abban is, hogy a temperamentumodnak megfelelő sportot, harcművészetet találj bárhol az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése