2015. december 16., szerda

Téli szünet és évértékelés

Mivel a hétköznapi edzéseink általában az iskola nyitvatartásához igazodnak, a jövő héttől kezdődő téli szünet miatt most csütörtökön (december 17.) lesz az utolsó - ünnepi - edzés, majd az azt követő vacsora.
Ha a vacsorára még nem jelezted a részvételi szándékod a Facebook-on meghirdetett eseménynél, tedd meg itt, vagy ott, vagy valahogy tudasd velem még ma, hogy te is jönnél.

A szombati edzések is szünetelnek december végéig, most szombaton (december 19.) lesz az utolsó szombati edzésünk az évben. Aki vizsgára szeretne gyakorolni, szívesen segítek neki.

Az iskolai szünet után, várhatóan január 5-én (kedd) találkozunk legközelebb és azon a héten újra lesz szombati edzés is.

Ismét vége van az évnek, ilyenkor illik azt pár gondolatban összefoglalni. Az idei évünk sok újdonságot hozott a klub 12 éves történetébe. Áprilisban elindultak a szombati edzések, amik kevéssé titkolt szándékomat tükrözik, hogy az Aikido oktatás egy szimpla szabadidős tevékenységből egyre profibb elfoglaltsággá váljon a számomra. Másképp mondva arra a helyre kerüljön az Aikido az életemben, ahol a szívemben mindig is volt. Idén volt 20 éve, hogy megismerkedtem az Aikidóval és ez remek apropó az elrugaszkodásra.
A ti szemszögetekből ez úgy nyilvánult meg, hogy több lehetőségetek van edzeni, gyakorolni és talán az edzéseket is színesebbnek, inspirálóbbnak találjátok. A szombati alkalmak sokkal inkább személyre szabottak és az én agymenéseim helyett a ti igényeiteket szolgálja a tematika. A közös edzés után, ha valakit érdekel, most már van lehetőség privát foglalkozásokra is 1-2 résztvevővel, ez még fókuszáltabb figyelmet jelent a részemről. Aki eddig próbálta, az jó visszajelzéseket adott róla.

Májusban - remélem hagyományt teremtve - megszerveztük a klub első önálló nyilvános bemutatóját is, aminek nagy sikere volt a klubtagok körében és a főként családtagokból álló nézők között is.
Apropó, ha rákattintottatok a fenti linkre a bemutató képeihez, akkor azt is láttátok, hogy a korábbi zárt Facebook csoport mellett elindult a publikus Facebook oldalunk is, ahol az Aikidoval és a klub életével kapcsolatos információkat, képeket, videókat osztom meg az érdeklődőkkel.

Idén nyáron a korábbiaktól eltérően végig volt rendszeres edzéslehetőség egy ismerős, nyáron is nyitva tartó helyszínen. Számomra meglepő volt, hogy milyen sokan vannak azok, akiknek az Aikido egész éves elfoglaltság és nyáron sem akarják abbahagyni. A sikerre való tekintettel azon vagyok, hogy ezt jövő nyáron is meg tudjuk tenni.

Szeptembertől a Szemere utcai hétköznapi edzések szerkezete is átalakult, amivel több legyet is ütöttünk egy csapásra. A leválasztott kezdő csoport sokkal sikeresebben vonzza az új tanulókat. Bár továbbra is vallom, hogy egy kezdő a legjobban úgy tud fejlődni, ha haladó partnerrel dolgozik, de elfogadom az ezzel kapcsolatos óvatosságot is. Nekem is könnyebb, hogy arra az egy órára csak a kezdőknek szenteljem a figyelmem és nincs lelkifurdalásom, ha főleg a kezdők számára megfelelő alapozást végezzük.
Eközben a középhaladónak nevezett edzésen felügyelet mellett mehet a már megismert technikák beégetése, begyakorlása. Itt nem kell új dolgot tanulni, csak a vizsgaanyagokban is szereplő technikákat készségszintre gyúrni. Itt nem kell magyarázni, nem kell semmit megbeszélni, így az állóképességet is remekül lehet fejleszteni. Ebben nagy segítséget jelent nekem a klub három 2. danos tagja (Miczán Laci, Éles Atti és Káldi Laci). Ez nekik is jó lehetőség arra, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek edzésvezetésből.
Az est megkoronázása pedig a szintén egyórás haladó edzés, ahol teljesen a haladó tematikával foglalkozhatunk, így elvárható a haladó tempó és végrehajtási mód. Itt kerülnek elő ritkábban gyakorolt technikák, vagy érdekes végrehajtási módok és gyakorlatok. A cél az, hogy minél több szemszögből lássátok a technikákat, különböző módon hangsúlyozva tanulmányozhassátok az alapelveket és haladóként építhessétek a saját Aikidótokat. Az erős alapokra nagyon szépen lehet építkezni és ezt jó rajtatok látni az edzéseken.
Mivel minden foglalkozás csak egy óra hosszú, még akkor is jobban tudtok koncentrálni, ha a két egyórás részt egymás után nyomjátok le és a későn érkezők is nyugodtabb szívvel csatlakoznak be.

Persze, ez a sok változás, ez a számomra ugrásszerű fejlődés nem történhetett volna meg, ha pár évvel ezelőtt nem találunk a tudásunk bővítéséhez új forrásokat. A lehetőség, amit Yamada sensei és a Sansuikai/USAF szervezet biztosít jelenleg számunkra nem csak azt jelenti, hogy több évtized után elkezdtem megszeretni az utazást, de rengeteg érdekes új tanárt, különféle stílusú tanításokat és persze nagyon képzett gyakorlópartnereket is adott. Számomra óriási élmény, hogy 4. dan fokozattal még nem kell a mestert játszanom, nem azon kell dolgoznom, hogy a pozíciómat biztosítsam egy sokfelé húzó szervezetben, mert még rengeteg lehetőségem van új dolgokat tanulni.
Évente több alkalommal 7-8. danos mesterek tanításait tanulmányozzuk külföldön és idehaza, mindezt úgy, hogy legtöbbször 3-6. danos kollégákkal gyakorolhatunk dinamikusan, akikkel időnként összemosolygunk, hogy mennyire élvezzük még az esés-kelést, pedig nem húszévesek vagyunk már.

2016. fog hozni új kihívásokat mindannyiunk számára. Fenn kell tudunk tartani a lelkesedést és tovább kell bővíteni a tudásunkat. Ennél pedig nincs fontosabb dolog egy dojo működésében. Azt szeretném, ha a tudásvágyatokkal, a részvételetekkel tovább támogatnátok a klub fejlődését és tőletek telhető módon segítsétek a további bővülést. Cserébe ígérem, hogy ugyanolyan elhivatott tanárotok maradok és igyekszem jó példával elől járni a fejlődésben és lelkesedésben. Ne felejtsd, hogy nem véletlenül neveztem el ezt a klubot Kokoronak!

Mindenkinek kívánok Békés Ünnepeket és Boldog Újévet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése