2017. augusztus 26., szombat

Hamarosan becsöngetnek

Gyorsan elment ez a nyár, de koránt sem volt eseménytelen.

Májusban klubunk három tagja is új danfokozatot szerzett a Molnár János shidoin által vezetett danvizsgán és ezzel ismét eggyel nőtt a feketöves tanítványok száma.

A vizsgázók és új fokozataik:
  • Miczán László, 3. dan
  • Deák Zsolt, 2. dan
  • Bökönyi Gábor, 1. dan
Büszke vagyok mindhármukra és bízom benne, hogy méltón képviselik klubunkat a jövőben és jó példával járnak elől a többi tanítvány számára.

Molnár János shidoin és a Kokoro vizsgázók

Júliusban a BME dojo delegációjával közösen ellátogattunk a kanadai Claude Berthiaume shihan kolozsvári táborába, ahol az Aikido mellett Iaido edzéseken is részt vehettünk egy intenzív hosszú hétvége alatt. Kolozsvár gyönyörű hely, érdemes észben tartani az ottani barátaink által szervezett eseményeket, akik remek vendéglátóink voltak idén is.

Claude Berthiaume shihan, Blue Spruell shidoin és a magyar delegáció

Claude sensei a USAF technikai bizottságának tagja, a néhai Mitsunari Kanai sensei tanítványa. Mozgásában is sokat emlékeztet tanárára: dinamikus dobások, kemény támadások és a Iaido-ból ismerős tartások és lábmunka jellemzi a mozgását. Mindemellett Claude sensei nagyon vidám, jó kedélyű és barátságos személyiség a tatamin és azon kívül is.
Ezekre a táborokra általában elkíséri őt Blue Spruell sensei is Atlantából, aki a Iaido edzéseken segédoktatóként is közreműködik, az Aikido edzéseken pedig biztosítja a lehetőséget, hogy egy 6. danos instruktorral gyakorolhassunk együtt.

A Kokoro delegáció és Mátyás király

Idén augusztusban rendezték meg 20. alkalommal Yamada sensei nyári edzőtáborát a németországi Bernau am Chiemsee-ben. Az egyhetes táborban rengetegen megfordulnak a világ minden tájáról. Örülnék neki, ha a következő évben többen kísérnének el a klubból, legalább a yudanshák közül. Yamada sensei mindig örül, ha látja az arcát is azoknak, akiknek a dan diplomáit intézi Tokióban. Ha ügyesen szervezzük, akkor ésszerű keretek között tarthatók a költségek is.

Csoportkép a 20. Bernau edzőtáborból, Megyesi Gábor fotója

A táborba van aki csak pár napra érkezik, de olyan is akad szép számmal, aki az egész héten ott edz. Sok lehetőség van különböző tanároktól tanulni, mert Yamada sensei mellett minden nap három másik USAF, vagy Sansuikai tanár edzésein is részt lehetett venni, akik gyakran egymás edzéseire is beállnak, de Yamada sensei foglalkozásaira biztosan. Ha elég lelkes és szemfüles vagy, könnyen párba kerülhetsz egy 4-5-6-7. danos tanárral is, ami még nekem is nagy élmény és csodás lehetőség a tanulásra, gyakorlásra.

Az edzéseken kívül is sok lehetőség van a tábor környékén. A Kampenwand hegy egy köpésnyire található, ahogy a Chiemsee tó szabadstrandja és kirándulási lehetőségei is remekek. Aki hosszabb túrákra vágyik, autóval egy óra alatt eljuthat például a híres Sasfészekbe, amit idén mi is megtettünk.

A holland és a magyar csapat közös kirándulása a Sasfészekbe

Szálláslehetőséget mindenki talál a pénztárcájának megfelelően. Lehet hotelben aludni, emellett a környéken sokan sokan adják ki házukat, vagy annak egy lakrészét, de van itt kemping és a dojo-ban is lehet aludni tizenpár EUR-ért éjszakánként. A város megközelíthető autóval, vagy vonattal München felől.

Egyik kedvenc edzőpartneremmel, Anne Slui-val a Sasfészekben

A fenti eseményeket pedig összekötötte a nyári edzéssorozat a Kinizsi utcában. Mivel idén a földszinti részt újították fel, a tatami helyett az emeleti kosárpályán gyakoroltunk eszközzel. Alaposan átvettük a soproni Donovan táborban vihartempóban tanult 20 elemű jo suburi sort, foglalkoztunk a 31 lépéses kata-val és a 6 lépéses zengo kaiten gyakorlat páros változataival is és persze átismételtük a kolozsvári táborban tanult kentaijo kata-t.
Mivel az utóbbi időben kevesebb alkalmuk van a hétvégi szemináriumokon eszközzel gyakorolni és én magam is sajnáltam rá a tatamin tölthető időt, ezért kifejezetten jól jött ez a kényszermegoldás. A kard és a bot nagyon sokat segít a test és a végtagok összerendezésében, az irányok, idők és távolságok megértésében, ami a pusztakezes gyakorlás során is hasznunkra válik. Ne hagyjátok elkopni ezt a tudást, ugyanúgy fontos része az Aikidónak, mint a gurulások és dobások.

Yoshimitsu Yamada shihannal és Megyesi Gáborral

A jövő héten még lesz két nyári edzés - ezúttal már tatamin - de szeptember 5-én elkezdődik az új tanév és az új idény is. Újra indítunk kezdő csoportot, így az edzésrend az elmúlt időszakban megszokott marad. 18:00-tól közös Aikitaiso után bontott csoportban gyakorolják a teljesen kezdők az alapokat, míg a többiek főleg a vizsgatechnikákat gyakorolják, majd rövid szünet után 19:05-től egy óra közös gyakorlás következik a vezetésemmel, némileg halóbb témákat is érintve, de senkit nem kizárva a foglalkozásból.

Tanulmányozzátok a Kokoro Naptárat az őszi hétvégi programokat illetően is, mert sok szép esemény ígérkezik az év végéig itthon és külföldön is. Folytatjuk a havi Kokoro Találkozókat is, a szeptemberi alkalom a hónap közepén (16-án) lesz.
Október első hétvégéjén Donovan sensei ismét Aradra látogat, ahova hagyományosan sokan szoktunk menni Magyarországról is, mert közel van és olcsón megúszható a tábor. Dönts gyorsan és jelezz nekem, ha jönnél, hogy a szállásodat neked is intézhessük. Októberben a másik erősen ajánlott rendezvény Yamada sensei brüsszeli tábora lesz, ide még ennél is gyorsabban kell repjegyet venned, ha te is jönni akarsz.

Kívánok mindenkinek sikeres idényt és sok tanulási lehetőséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése